„Emlékezzünk a kommunizmus áldozataira!”

2016.12.30

A programot Dr. Lazók Attila, a Máriapócsi Ifjúsági Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőnk osztotta meg velünk gondolatait. Papp Bertalan, Máriapócs Város polgármesterének rövid köszöntője után Orosz István atya, máriapócsi görögkatolikus paróchus vezetésével közösen imádkoztunk a kommunista elnyomásban szenvedettek, elhunytak emlékére.

Az Iránytű Klub zenekar zenés-irodalmi műsora után a szakmai program következett:

Előbb Vilmos István, Vállaj polgármestere ismertette a településén élők által átélt borzalmakat, majd a megemlékezések múltját, jelenét. Prezentációján keresztül megismerhettük a tárgyhoz kapcsolódó rendezvényeiket, eddigi eredményeiket. Beszélt továbbá arról, hogy az áldozatok története hamarosan nyomtatott formában is elérhető lesz.

Ezt követően Szabó András – vagy ahogy mi ismerjük Bandi bácsi – mesélt a nyírmihálydi lakosok megpróbáltatásaikról, szenvedésükről, illetve személyes kálváriájáról, amiben a megemlékezések szervezése, az általuk emelt emlékmű állítás során maga részesült. Ismertette továbbá az általa megírt könyvet, amelyben az elhorcolások részleteit próbálta megörökíteni az utókornak a túlélők vallomásai, beszámolói alapján.

Dr. Báthori Gábor hadtörténész, egyetemi docens, főmuzeológus előadásának középpontjában a málenkij robot, mint Magyarországon elkövetett sajátos, egyedi retorzió állt. Kifejtette: az elhurcolások bizonyos esetekben nem politikai, vagy etnikai indíttatásúak voltak, hanem azokat sokszor katonai-gazdasági indokok vezérelték. Hiszen a szovjet hadvezetés nem számolt ilyen erős német-magyar ellenállással hazánk területén, így jelentősebb veszteségeket szenvedtek élőerőben. Mindezt nem tudták elegendő létszámú ellenséges sebesülttel, hadifogollyal ellensúlyozni a statisztikákban, amit málenkij robotra elhurcolt civilek tervezett elrablásával igyekeztek kozmetikázni – segítve ezáltal a szovjet gazdaság újjáépítését.

A GUL-15-A-2016-00176 számú pályázatunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az „Elhallgatott történelem” elnevezésű pályázati kiírásban 350.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Nincs új bejegyzés.