Remekül sikerült a HungarIQm Máriapócson elnevezésű programunk

2014.01.10

Fontosnak éreztük a magyar hagyományok, foglalkozások ápolását, bemutatását és mások számára megismertetését, ezért ez volt a rendezvény fő célja.

A program keretében az érdeklődők régi népi mesterségeket, foglalkozások ismerhettek meg.
A fazekasságot, a kovácsmesterséget, a nemezelést, a fafaragást, fonást, gyékényezést, gyöngyfűzést, babakészítést stb., mind ki is próbálhatták a résztvevők.
A népi iparművészek, az iparművészeti tanács által zsűrizett termékekkel vettek részt.

Emellett magyar népzenei együttes a Tönköly zenekar lépett fel. 2007-ben alakultak, magyar népzenét játszanak. Első lemezük 2009-ben jelent meg, Magyaroknak való címmel.
Sokat és szívesen muzsikálnak néptánc együtteseknek, de nem áll távol tőlük a népzene más műfajokkal való összegubancolása sem. Budapesten rendszeresen játszanak táncházakban, több zenekar munkájában is közreműködtek. Nyírbátorból illetve Piricséről indultak.
Ennek köszönhetően, nem csak a város lakók élvezhették csodálatos muzsikájukat, hanem a szülőfalujukból érkezett rajongóik is.

„Csak az a nemzet él, amelyik őrzi hagyományait…” a Széchenyi Istvántól származó jelmondat fémjelzi a Honfoglalás kori harci és lovasíjász bemutatót is.
A hagyományőrző lovas íjász bemutatónknál arra törekedtek, hogy a harc életszerűsége átragadjon a nézőre és a nézőben az adrenalin megmozduljon – bemutatva eleink fegyvereit és harceljárásait.
Két bátor önkéntest be is vontak, a helyiek legnagyobb örömére. A lovas harcosokat csodáló tömeg elismerését, a folyamatosan felcsendülő taps fejezte ki leginkább.
A fellépők, bemutatót tartók, és a közreműködők helyi jellegzetes ételeket kóstolhattak, fogyaszthattak, és egyedi fazekas emléktárgyat kaptak.

Emellett be kívántuk mutatni hazánk történelmének egyes epizódjait is, így egy kiállítást is szerveztünk, melynek témáját a magyar huszár, mint hungarikum adta. A „Magyar huszár, mint hungaricum” című kiállítás a Máriapócsi óvoda kiállítási célra alkalmas helyiségében került megrendezésre. A kiállításon számos csákó, szablya, kard, tölténytáska, csuklószíj, sarkantyú, pisztoly stb. volt látható.

Nincs új bejegyzés.